Ben je op zoek naar meer info om je fietsvakantie via de icoonfietsroutes voor te bereiden?
Hieronder hebben we alvast de meeste gestelde vragen beantwoord. Kijk dan zeker ook eens op onze pagina ‘voorbereiding’. Hier vind je veel praktische informatie die je kan helpen om gesmeerd op fietsvakantie te vertrekken.
Vind je het antwoord op je vraag niet terug? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.
Voor wie zijn de icoonfietsroutes bedoeld?
De icoonfietsroutes zijn bedoeld voor de recreatieve vakantiefietser, die het beste van Vlaanderen wil ontdekken tijdens een meerdaagse fietsvakantie. Elke fietser met een basisconditie, kan genieten van de icoonfietsroutes. Het overgrote deel van de icoonfietsroutes is nagenoeg vlak. Op de Heuvelroute en de Groene Gordelroute zijn er soms korte, pittige hellingen. Je inspanning wordt hier beloond met mooie vergezichten. Voor wie minder mobiel is of er met een ‘buitengewone’ fiets op uit trekt, is er ook een toegankelijk variant van de Kempenroute uitgewerkt in de provincie Antwerpen.
Welke type fietspaden mag ik verwachten op de icoonfietsroutes?
De trajecten van de icoonfietsroutes zijn uitgestippeld op het recreatieve fietsknooppuntennetwerk en lopen altijd over comfortabele fietspaden die voor het overgrote deel verhard zijn. Soms worden er ook bospaden en grindstroken gevolgd, maar die zijn steeds comfortabel om over te fietsen. Op de Heuvelroute en de Groene Gordelroute zijn er ook enkele kasseistroken. Tip: Schat op voorhand het aandeel onverhard / kasseistroken in door je route te plannen met onze routeplanner. Bovenaan het scherm wordt het aandeel onverhard in het lichtbruin aangeduid en in het oranje het aandeel kasseistroken.
Waar kan ik een vakantiefiets huren?
Op deze pagina vind je het overzicht van gespecialiseerde fietsverhuurbedrijven. Op de website van elk verhuurbedrijf vind je meer details over het concrete aanbod.
Gezien deze verhuurbedrijven in steden op/langs de icoonfietsroutes liggen, kan je er ook perfect je fietsvakantie starten. Ze zijn ook allemaal vlot bereikbaar met de trein.
Hoe keer ik terug naar mijn startpunt?
Kies voor de trein en keer vlot terug naar je startpunt. Hierleer je hoe je eenvoudig in 4 stappen de trein en de fiets kan combineren.
Waar vind ik meer informatie over een specifieke icoonfietsroute?
Elke icoonfietsroute heeft zijn eigen overzichtspagina op deze website. Je vindt er meer info over de afstand, je kan er de GPX downloaden en er is per icoonfietsroute een planner voorzien om je traject te plannen en om een geschikt logies te vinden.
Hoe kan ik onderweg een geschikt logies vinden?
Op onze routeplanner vind je alle logies op maat vakantiefietsers. Hier worden vakantiefietser met open armen ontvangen. De gastheer of -vrouw weet wat het betekent om de perfecte stopplaats te zijn voor vakantiefietsers en bieden de volgende services aan:
- Vakantiefietsers zijn welkom voor 1 nacht
- Een veilige en droge fietsenstalling*
- De mogelijkheid om kledij te drogen en verluchten
- Een basis fietsreparatieset en fietspomp
- Een EHBO-kit
*: bij de campings kan je jouw fiets veilig naast je tent of huurunit plaatsen
Zijn er ook brochures of kaarten beschikbaar?
In de boekhandel of online kan je de Gids voor de Vlaamse icoonfietsroutes kopen. Deze handige en compacte gids kan je helpen bij de voorbereiding van je fietsvakantie of gebruikt worden als leidraad voor onderweg. De gids bevat voor elke icoonfietsroute detailkaartjes en informatie over de bezienswaardigheden onderweg. De gids voor de icoonfietsroutes is te koop in de boekhandel of online en is enkel beschikbaar in het Nederlands.
Bij de toeristische infokantoren in Vlaanderen vind je ook een gratis kaart van de icoonfietsroutes. Deze kaart is niet geschikt om in detail je fietsvakantie te plannen maar kan wel handig zijn als overzicht of om je te situeren.