Weekend 5: Kortrijk - Oudenaarde - Gent

Doornhammeke

Route: Schelderoute, Heuvelroute
Afstand: 92km

Dag 1: Kortrijk– Oudenaarde: 56 km
Dag 2: Oudenaarde – Gent: 36 km

Kies voor een rustgevende fietsvakantie en ontdek prachtige natuur, een rijke geschiedenis en heerlijke streekproducten. Beleef de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen en proef onderweg van Ename, Liefmans of Omer! De route is vrij vlak maar wordt heuvelachtiger tussen Kortrijk en de Schelde. Wil je Gent liever wat langer ontdekken? Blijf de Schelderoute volgen tot aan de Kunststedenroute en schakel er dan op over.

 

Kortrijk - Oudenaarde - Gent

Op zoek naar een geschikt logies? Op onze routeplanner vind je een ruim aanbod logies langs deze route.

Niet te missen onderweg

Sint-Elisabethbegijnhof Kortijk

Sint-Elisabethbegijnhof

Het begijnhof van Kortrijk werd vermoedelijk in 1238 door Johanna van Constantinopel gesticht.  Het is één van de belangrijkste historische sites in de stad en werd in 1998 door de UNESCO erkend als Werelderfgoed. Het beeld van begijntjes als sterke religieuze vrouwen komt uitgebreid aan bod in het nieuwe belevingscentrum, dat sinds juli 2014 gevestigd is in de Sint-Annazaal. De bezoeker komt er meer te weten over de mystieke wortels en het vernieuwende karakter van het begijnenwezen. Het begijnhof bestaat verder uit een veertigtal witte huisjes en de Sint-Mattheuskapel. In de kijkwoning die zich vlak bij de hoofdingang bevindt, kun je zien hoe een begijn eind negentiende leefde.  

Tiegemberg

De Tiegemberg is met zijn 82 meter hoogte één van de hoogste toppen in het interfluvium tussen Leie en Schelde. In de zuidelijke helling van deze ‘getuigenheuvel’ is een spleetvormig dal uitgeslepen, waar een bron ontspringt. Aan het water van deze bron werden eind 19de eeuw geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. De Heilige Arnoldus zorgde er naar verluidt voor enkele miraculeuze genezingen en mirakels. Vital Moreels legde er het Sint-Arnolduspark aan met een kapel, kunstmatige rotspartijen in cement, vijvers, fonteinen, wandelpaden en een ligweide. Boven op de Tiegemberg staat de Bergmolen. Eén van de hellingen van de berg, het Vossenhol, wordt in de parcours van meerdere grote Vlaamse wielerwedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen, opgenomen. Vandaag is de Tiegemberg een bedevaartsoord, natuurpark en recreatiedomein.  

Tiegemberg
West-Vlaamse Scheldemeersen

West-Vlaamse Scheldemeersen

De West-Vlaamse Scheldemeersen strekken zich uit langs de linkeroever van de Schelde, op de grens tussen West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen. Ze vormen een vrij open en natuurrijk landschap met water- en bloemrijke hooilanden, rietvelden en houtkanten langs afgesneden Scheldebochten met stilstand of zwak stromend water. Deze ‘coupures’ zijn ontstaan bij het rechttrekken van de Schelde in functie van scheepvaart en waterafvoer. Het natte gebied is een paradijs voor waterminnende planten, vissen, amfibieën, libellen, vlinders, watervogels, rietvogels en roofvogels. Een fijne stopplaats langs de Schelderoute voor een picknick of een korte wandeling in de natuur.  

Sint-Baafskathedraal

Sinds meer dan 1000 jaar is dit een huis van gebed en christelijke eredienst waar iedereen welkom is. De Sint-Baafskathedraal is op de eerste plaats een kerk en wel de bisschopskerk van het bisdom Gent. De kathedraal is tevens de hoofdkerk van de parochie Heilige Johannes De Doper in Gent-Centrum. De kathedraal is open voor persoonlijk gebed. In het bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal kan je de gerestaureerde panelen van het Lam Gods en verschillende andere authentieke kunstschatten in al hun pracht en praal bewonderen. De Sint-Baafskathedraal is een iconisch monument in kunststad Gent. 

Gent ©DavidSamyn