Weekend 3: Brugge - Blankenberge - Brugge

Vuurtoren Guillaume Bijl

Route: Kunststedenroute, Kustroute
Afstand: 111 km

Dag 1: Brugge – Blankenberg: 58 km
Dag 2: Blankenberge – Brugge: 53 km

Combineer een uitstap naar Brugge met een weekendje aan zee en geniet onderweg van kunst, cultuur, erfgoed en natuur. Overnachten doe je in het bruisende Blankenberge. De route zelf is vlak, gemakkelijk en toegankelijk. Langs de kustlijn en lange stukken in het groen kom je zelden auto’s tegen.

Tussen Retranchement en Damme verbind je de Kustroute met de Kunststedenroute via knooppunten.

Brugge-Blankenberge-Brugge

Op zoek naar een geschikt logies? Op onze routeplanner  vind je een ruim aanbod logies langs deze route.

Niet te missen onderweg

Het Minnewater

Het Minnewater in Brugge is dé romantische plek en fotospot bij uitstek. Over de oorsprong van de naam van dit langwerpig stuwmeertje bestaat discussie. De leukste verklaring verwijst naar de ‘Minnebrug’. Het middeleeuwse volksgeloof was overtuigd dat ‘minnen’ of watergeesten en waterduivels rond grote wateroppervlakten spookten en hierbij onder bruggen huisden. Een opvallend gebouw op de oostelijke oever van het Minnewater is het neogotische kasteel della Faille uit 1893. Ten noorden bevindt zich het Begijnhof Ten Wijngaerde. Ten westen van het Minnewater ligt de voormalige Minnewaterkliniek. Aan de Minnewaterbrug, waar je met de fiets over rijdt, staat de oude Poertoren, die dienstdeed als opslagplaats van munitie onder het ancien régime.

Minnewater
Thermae Palace Oostende

Thermae Palace

Het iconische Thermae Palace Hotel werd ontworpen in art-decostijl en feestelijke geopend op 28 juni 1933 in aanwezigheid van Koning Albert I en Koningin Elisabeth. Het gebouw bestond uit het Grand Hôtel zelf, een zwembad dat dagelijks met vers zeewater werd gevuld, de thermen en een thermaal instituut. In de drinkhal, versierd met allegorische fresco's, vond men de Albert I-bron met water dat heilzaam zou geweest zijn tegen maag- en darmaandoeningen. Tussen 1940 en 1980 werden de thermen niet uitgebaat. Het zwembad bleef die tijd wel in gebruik als stedelijk zwembad van Oostende (tot 1976). In 2002 werd het gebouw beschermd als monument. Vandaag is het gebouw in gebruik als hotel met 130 kamers. Het wacht op een grondige renovatie. 

De Baai van Heist

De Baai van Heist is een uniek strandreservaat. Het bestaat uit embryonale duinen met een zeldzame vegetatie. Er is ook een ‘slufter’ met typische slikke -en schorreplanten zoals zeeaster, lamsoor en klein schorrekruid. Deze voedselrijke slibgronden oefenen een grote aantrekkingskracht uit op steltlopers en eendachtigen. Het laag strand biedt broedgelegenheid aan grondbroedende strandvogels zoals de strand -en bontbekplevier.

De Baai van Heist
Zwin Natuurpark

Zwin Natuurpark

In 1952 stichtte Graaf Léon Lippens, toenmalig directeur van de vastgoedmaatschappij Compagnie het Zoute, natuurliefhebber én vogelkenner, het natuurreservaat ‘Het Zwin’. Het was het eerste Vlaamse ‘reservaat’, 150 hectare groot. De Compagnie vormde de voormalige koninklijke tuin een jaar later om tot een educatief vogelpark, waar bezoekers van dichtbij konden kennis maken met inheemse vogels. Toen een baanbrekend en succesvol concept. In 2006 kwam het vogelpark in handen van de Provincie West-Vlaanderen. De Zwinvlakte werd aangekocht door het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid. Het nieuwe Zwin Natuur Park werd geopend in 2016 en is nu een interactief natuurbelevingspark met vaste en tijdelijke tentoonstellingen, een huttenparcours, een panoramatoren en uiteraard de 333 hectare grote Zwinvlakte als niet te missen natuurbeleving.